Ciljevi ovog studijskog programa su obrazovanje i osposobljavanje stručnjaka Enologa u okviru užih naučnih oblasti Biotehnologija. Obrazovanje Specijalista master inženjera tehnologije sposobnih da samostalno vode tehnološki proces proizvodnje vina od grožđa kao i specijalnih i voćnih vina, ali i da rešavaju novonastale situacije svojstvene proizvodnom procesu. Obrazovanje Specijalista master inženjera tehnologije da organizuju, realizuju i kontrolišu fizičko-hemijske i mikrobiološke analize u akreditovanim i pogonskim laboratorijama i institucijama koje se bave naučno-istraživačkim radom iz oblasti enologije. Po završetku specijalističkih akademskih studija oni će biti osposobljeni da delovanjem u odgovarajućim fazama proizvodnje, a na bazi adekvatno dobijenih analitičkih rezultata, favorizuju ili sprečavaju određene procese i promene, koje utiču na krajnji kvalitet i stabilnost vina i jakih alkoholnih pića (izbor sirovine, proces proizvodnje, uslovi zrenja i stabilizacije, kao i profil finalnog proizvoda) i da izvode originalna, stručna i relevantna istraživanja, unapređuju postojeće i uvode nove metode. Po završetku studija specijalisti će biti osposobnjeni za opisivanje i tumačenje senzornih osobina vina. Poznavanje uticaja i značaja pojedinih faza tehnološkog procesa proizvodnje vina, kao i primenjenih enoloških sredstava i opreme na senzorne osobina vina i efikasno delovanje u cilju poboljšanja kvaliteta vina. Osposbljenost Specijalista u oblasti primene proizvodnih mikroorganizama (kvasaca, bakterija, plesni) u tehnologiji vina. Osposobljenost za razumevanje i praćenje zakonodavstva u oblasti proizvodnje i prometa vina.
Kompletan opis studijskog programa - PDF