Bezbednost hrane i novi rizici
 
Bezbednost hrane je trenutno jedan od najznačajnijih izazova za potrošače, proizvođače i distributere u prehrambenoj industriji. Pitanje bezbednosti hrane je takođe u centru interesovanja naučnika i eksperata zbog velikih zdravstvenih, ekonomskih i pravnih posledica koje ono ima. Česte uzbune u pogledu prisustva opasnih materija u hrani u poslednje vreme u Evropi skrenule su pažnju na bezbednost hrane i procenu rizika po zdravlje ljudi u svim tačkama lanca ishrane. Zagađenje životne sredine, nagla ekspanzija međunarodne trgovine prehrambenim prozvodima i turističkog sektora uticali su na povećanje rizika od većeg unosa hemijskih kontaminenata putem hrane i njihovog štetnog dejstva na zdravlje. Pored toga, pitanje novih zagađujućih materija došlo je u žižu interesovanja na polju bezbednosti hrane u poslednjoj deceniji. Pod novim polutantima podrazumevaju se prethodno nepoznata jedinjenja ili ona čije dejstvo na ljudski organizam je nedovoljno istraženo ili nepoznato. Mnoga od ovih jedinjenja su prisutna u životnoj sredini duže vreme, ali njihov značaj i prisustvo su tek od skoro poznati, te stoga postoji potreba za pouzdanim podacima o njihovom prisustvu u hrani i proceni rizika. Bezbednost hrane je globalni izazov, suviše veliki da bi pojedinačne institucije ili zemlje mogle samostalno delovati.
 
CHEMICAL CONTAMINANTS IN FOOD - prezentacija Prof. Biljane Škrbić, koordinatora CEFSER projekta, na 5ht CEFSER Workshop, 7-11. maj 2012., Tehnološki fakultet, Novi Sad
FOOD SAFETY AS A GLOBAL CHALLENGE - prezentacija Prof. Biljane Škrbić, kordinatora CEFSER projekta, na 1st CEFSER Workshop, 14-15. septembar 2010., Tehnološki fakultet, Novi Sad