Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 22 Jun 2024, 01:09

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Šta se krije u imenu?
PostPosted: 18 Apr 2010, 10:19 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Ovo je slobodan prevod teksta u radu:

Richard M. Felder, "What's in a name?" Chemical Engineering Education, 40(3), 281-282 (2006)
(Originalan tekst možete naći ovde What's in a name?)

Namera mu je da se malo zabavite ;)

____________________________________
Састанак Катедре за хемијско инжењерство, у проширеном саставу, Технолошког факултета је у пуном јеку. Уобичајених пола сата је прошло у расправи о најновијем мерама Владе и катастрофалном смањењу буџетских места као и о хитној потреби да се пронаћу донатори и докторанти са стипендијама, а затим се прешло не предстојећу посету Акредитационе комисије. По ко зна који пут је продужена дискусија око тога да ли треба студентима Гиббс-Духем једначина, и да ли им то уопште треба да би их припремило да буду етички и професионално одговорни у току свог доживотног учења, и да ли им баш то треба да разумеју савремене проблеме и могу да раде у мултидисциплинарним тимовима при решавању глобалних и друштвених проблема. Расправа је завршила нерешено. Милован, шеф катедре, је пренео поруку техничких сарадника да ако професори не почну да сређују свој неред и не буду враћали шољице од кафе, надаље ће професори сами себи кувати и спремати кафу. Када се паника која је настала услед тога мало стишала, састанак се окренуо новим плановима а кључно питање по том питању је свако имао припремљено.

Милован: "У реду, људи, ту нам је Дaјана са предлогом да променимо своје име у Катедру за хемијско и биомолекуларно инжењерство. Дајана, желите да кажете нешто о томе? "
Дајана: "Наравно. Свако зна да је Биотехнологија будућност, а они који то знају најбоље су студенти... новоуписаних студената све више и више има на студијским програмима са биотехнолошком орјентацијом, као и то да све више доктораната има на био-нешто истраживањима. Већина Хемијско инжењерских департмана и катедри су ставили био-нешто у својим именима и ако ми не будемо то урадили, готови смо. Што се наших студијских програма тиче, треба да убацимо неки изборни предмет који има - биомолекуларно - у називу и решили смо проблем"
Милован: "То има логике, што се мене тиче. У реду, ако нико други нема ништа да каже, хајде да гласамо о овом предлогу. Ко је за промену имена наше катедре у Катедру за хемијско и биомолекуларно инжењерство ... "
Марија: "Чекај мало Миловане. Ако само кажемо биомолекуларно инжењерство, људи ће мислити да се самo бавимо ДНК, што и није нешто ново и много привлачно. Милан и ја радимо доста у области биокатализе и биосепарационих процеса, што је више секси него та чуда са генима, али студенти то неће знати ако им то експлицитно не дамо до знања...
Милован: "Шта мислите да кажете ..."
Милан: "Хајде да се зовемо Катедра за хемијско, биокаталитичко и биосепарационо инжењерство".
Дајана: "Чек, чек мало.., Гени су много више секси од ензима и хроматографије, а ми смо добили два пута више пројеката и истраживача него ви!"
Милан: "Ма немој, а ко има више објављених радова, ко већ има изборне предмете где се помиње ово о чему говоримо, и шта више ... "
Милован: "У реду, смирите се. Знате шта, да направимо већу шатру и да будемо Катедра за хемијско, биомолекуларно, биокаталитичко и биосепарационо инжењерство. А, ... шта кажете? "
Марија: "Нека буде биокаталитичко, биомолекуларно, биосепарационо и хемијско - по абецедном реду."
Дајана: "То је најглупљи предлог који сам икада ..."
Милован: "Добро!... ко је за? ..."
Биљана:(гласно уз негодовање) "А шта сам ја овде? Ваздух? Не бих да зановетам, али немојте заборавити да сам добила пројекат од 3 милиона евра за анализу загађеног ваздуха и утицај на здравље љyди услед вулканске прашине са Исланда са пет истраживача приправника ... "
Милан: "Можеш ли веровати некоме ко за себе каже да је ваздух а бави се загађењем ваздуха? "
Биљана: (намргођено гледајући у Милана) "... пет истраживача приправника и два постдокторанта, а шта је са нашим уговором са болницама? Биомединско инжењерство је свакако важно као и остали БИО-нешто овде ... осим тога, ми лечимо људе и спашавамо животе - да видимо неког овде да каже да ТО није секси. "
Милован: "У реду, у реду ... мислим да не можемо да имамо три од наше четири био опције а да изоставимо четврту ... значи, ко је да се преименујемо у Катедру за биокаталитичко, биомолекуларно, биосепарационо, хемијско и биомедицинско инжењерство ... "
Биљана: "Ахм, Ахм ..."
Милован: "Добро, добро - Катедру за биокаталитичко, биомедицинско, биомолекуларно, биосепарационо и хемијско и инжењерство..."
Ненад: "Видите, ако желите да разговарате о секси областима, не можете ни у сну да избаците нанотехнологије - то је врућа области у науци и стратегији развоја ... ако ставимо Нано-нешто у свом предлогу наслова, можете да очекујете да нам стиже лова поштом - студенте ћемо привући овде као усисивачем. "
Милован: "Бидим на шта циљаш, мислим да ако немамо нанотехнологије у нашем имену, нећемо ни иностране пројекте привући. У реду, ко је за Катедру за биокаталитичко, биомедицинско, биомолекуларно, биосепарационо, хемијско и нанотехнолошко инжењерство... "
Ненад: "Моја мајка говори да треба пустити оне најмање да иду први а немате нешто мање од 10 на минус 9 метара, тако да би требало да буде Катедра за нанотехнолошко, ... "
Милован: "Доста је било - не изазивај судбину! Сада, ко је за ... "
Ерне: "Хеј, Миловане -Да нисте заборавили Мајчицу Земљу? "
Милован: "На шта сте мислили?"
Ерне: Спашавање живита је битно, наравно, али није ништа битније од заштите наше планете, а знамо да нам је инжењерство заштите животне средине некако измакло на овој катедри, па ..."
Милован: "Да, да ... и шта би могло бити више секси него спашавање Мајчице Земље?"
Ерне: "Само сам то хтео да кажем."
Милован: "У реду, али то је то. Моја коначна понуда је Катедру за биокаталитичко, биомедицинско, биомолекуларно, биосепарационо, хемијско, еколошко и нанотехнолошко инжењерство - узми или остави. Ко је за ... "
Дајана: "Знате, то је врло неспретано срочено име."
Милован: "Пази стварно, ја нисам приметио. Да ли нудите да избацимо биомолекуларно и да нам помогнете да решитимо овај проблем? "
Дајана: "Наравно да не, не можемо да изгубимо студенте дипломских и докторких студија ако избацимо биомолекуларно из назива катедре. Мислила сам, иовако нико овде стварно не ради нешто што би могли назвати хемијско инжењерство, а и студенти имају проблема да из тог имена ништо могу да закључе, зар не? "
Ерне: "Хеј, она је у праву ... а ми смо ослободили нашу опитну салу за технолошке операције да би направили места за електронски скенинг микроскоп који треба да стигне за Ненада а и уступили смо простор за Биљанине хроматографе који треба да стигну... "
Биљана: "Поред тога ... студенти изгледа не виде много користи од хемијског инжењерства, јер не знају шта иза тог имена стоји."
Милан: "То је сигурно...Најновије анкете Стратегиц Маркетинга показују да хемијско инжењерство и свињогојство деле 247 место у рангирању пожељности радних места."
Милован: "Па, мислим да је онда то решење. Катедра за биокаталитичко, биомедицинско, биомолекуларно, биосепарационо, еколошко и нанотехнолошко инжењерство. Ко је за? "
Сви једногласно: "Да!"
Милован: "Готово! Ја ћу Јулијани одмах рећи да нам направи нови меморандум."
Марија (шапућући): "Хеј Миловане, зар избацивање "хемијско" неће изазвати проблема са Акредитацијом комисијом? То они неће прихватити."
Милован: "Ма не брини. Докле год можемо негде да учачкамо Гиббс-Духем једначину, а можемо свугде, ми смо *цоол* ".
_____________________________________________

НАПОМЕНА - Овај текст је измишљен и нема никакве везе са било којим стварним догађајима или било којом стварном особом.

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Šta se krije u imenu?
PostPosted: 18 Apr 2010, 23:52 
Offline
User avatar

Joined: 25 Feb 2010, 16:30
Posts: 16
Реално... Нисте секси... Шта да вам радимо :mrgreen:
Пробајте да уместо оног логоа са мешалицом убаците ''нешто што зна да меша'' :twisted: То ће помоћи....

_________________
SHREEEDEEERU!!! Gde je moje teeelooo?!
"Budi promena koju zelis da vidis u svetu."
Najaci IQ test na svetu... http://raffa991.ra.funpic.de/lol/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Šta se krije u imenu?
PostPosted: 19 Apr 2010, 15:10 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Kao što rekoh, namera mi je bila da se zabavimo uz poprilično slobodan prevod (s moje strane) teksta profesora Feldera. Pročitajte obavezno originalan tekst. Inače Prof. Felder je prava "faca" i jedan je od najcenjenijih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjerske edukacije.

Ako želite nešto ozbiljnije, preporučujem sledeće video predavanje:
Thoughts on the Evolution of Chemical Engineering: One MIT Perspective

Vrlo je poučno i treba ga odslušati u celosti (traje nešto duže od 1 sat). Pored ostalog, daje i odgovor na pitanje ko smo to "Mi", "Vi", "Oni" ...

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Šta se krije u imenu?
PostPosted: 25 Apr 2010, 11:30 
Offline
User avatar

Joined: 25 Feb 2010, 16:30
Posts: 16
He he evo jos jedne zanimiljivosti sa imenom

Image

_________________
SHREEEDEEERU!!! Gde je moje teeelooo?!
"Budi promena koju zelis da vidis u svetu."
Najaci IQ test na svetu... http://raffa991.ra.funpic.de/lol/


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group