e ovako, ja imam nekoliko informacija iz prve ruke zato sto sam i sama htela da konkurisem prosle godine na jednogodisnji boravak na fakultetima u Americi. Prvo sto moj smer ne postoji kao takav ni na jednom fakultetu u svetu (farmac. ing.), ne znam za ostale ali bilo je muke oko objasnjavanja ljudima sta mi ovde tacno ucimo.
E ako imas srece da nadjes svoj smer, i polozis njihove testove engleskog, prijavis se i oni te rasporede na neki od univerziteta u skladu sa tvojim predmetima sto si slusao i sto tek treba da slusas, a to je veruj mi JAKO KOMPLIKOVANO, jer su fakulteti u svetu ili tehnicki ili prirodni, znaci nema kao kod nas od celije do srafa da se sve zna. To je ono nase opsirno obrazovanje koje kao proizvod ima najpametnije studente
Imala sam priliku da pricama sa 4 momka koji su bili na toj razmeni... Momak koji je sa FTN-a otisao je prezadovoljan, nisu mu priznali samo 2 ispita, a i njih je dao iste godine u septembarskom roku. (u Americi je sad godina od avgusta do maja). Super je naucio jezik, upoznao nove ljude... Divno, stvarno!
A onda je dosao momak koji je sa PMF-a i koji je izgubio celu godinu jer mu nista nisu priznali. Ali ne saznas odmah da li ce ti biti priznato ili ne jer ti moras da si tamo vec u avgustu, a kod nas se papiri sredjuju u sept/okt tako da ti to dodje kao macka u dzaku
Svi su prepuni divnih utisaka jer su naravno za vreme zimskog raspusta (ali BAS raspusta) bili na Havajima sa parama koje su dobijali dok je menza zatvorena
Pa vi sad odlucite hocete li na Havaje ili cete da sedite ovde i da strebate
Imala bih jos svasta da pisem, ali to je trajalo 1,5h a ja sad nemam toliko...