Šta je sve potrebno da bi se otišlo na studentsku razmenu?
Pozdrav svima,
Evo hoću da iskoristim priliku da podelim sa svima vama kako se koliko toliko pripremiti na studentsku razmenu.
Prva NEOPHODNA stvar je IMATI DOBRU VOLJU I AVANTURISTIČKI DUH! E, ako to ne postoji, onda ne morate dalje citati ovaj tekst.
Kada ste sigurni da želite da idete (100%) onda je potrebno da počnete da tražite organizacije ili konkurse koji se bave studentskim praksama, putovanjima, usavršavanjima. Tako sam i ja slučajno saznao od starijih kolega da su putovali na studentske prakse i da su na tim praksama jako puno naučile i da će to pamtiti za ceo život. I ja cu moju!
U mom slučaju izbor je pao na program razmene Erasmus Mundus – Basileus Cooperation Windows (
http://www.basileus.ugent.be). Na njihovom sajtu je bio objavljen konkurs (za koji sam saznao putem flajera u studentskom gradu) i tek se otvorio. Raspitao sam se šta mi je neophodno od dokumentacije u kancelariji za međunarnodnu saradnju, koja se nalazi u zgradi Rektorata (na IV spratu). Doduše bilo je i objasnjenje na sajtu, ali ipak živa reč je sasvim drugo, pošto vam neko onda može rastumačiti na šta se odnose pojedine stvari u konkursu.
Što se tiče prvog koraka za konkurisanje u okviru Basileus-a je bilo popuniti prijavnu formu, koja nije zahtevala previše vremena, napisati motivaciono pismo (ne duže od polovine stranice A4), zamoliti nekog profesora da vam napiše pismo preporuke i skenirana prva stranica pasoša.
Kada se završio taj prvi („lakši“) deo, usledio je period čekanja. Bilo je potrebno sačekati nekoliko meseci da se obrade i pregledaju sve prijave. Ceo postupak traje toliko dugo pošto se odigrava u 3 faze:
1. Prijave sa svih fakulteta naseg univerziteta prvo se selektuju na univerzitetskom nivou;
2. Nakon te selekcije vaša prijava dolazi na Univerzitet gde želite da idete (tj. kod gostujućeg Univerziteta) i tamo oni daju ocene za sve pristigle prijave tj. kadidate koji su zainteresovani da dođu na studentsku razmenu kod njih;
3. Sa svim tim ocenama i selekcijama vaša prijava završava u administrativnom centru tj. u Gentu (ovo je centar konkretno za programe studnetske razmene Erasmus Mundus).
Znači, nakon tih par meseci dok se ne odigra cela ova papirologija potrebno je vredno učiti, truditi se i položiti sve ispite, kako vam ništa ne bi zaostajalo i kako biste mogli na miru putovati i uživati.
Negde početkom juna je pristigao odgovor. Naravno, nemojte se odmah razočarati ukoliko ne bude pozitivan. Nrp. ja sam prvo dobio odgovor da sam na listi čekanja, a nakon nedelju dana sam dobio odgovor kako je neko odustao i kako sam primljen. Happy moment!
Nakon ovoga dolazi teži deo posla! Sada sledi papirologija vezana za predmete koje želite da slušate na Univerzitetu na koji ste primljeni. Znači, kada u konkustaciji sa profesorima sa matičnog fakulteta dogovorite koji su ekvivalentni ispiti koje možete slušati kako bi vam ti ispiti bili priznati nakon povratka sa razmene, pravite tzv. learning agreement!
Naravno, u međuvremenu potrebno je da rezervišete kartu bilo kog transportnog sredstva. To je najbolje uraditi što pre tj. manje-više nakon toga što saznte da ste primljeni jer cene karata svakim danom rastu kako se približava momenat vaseg putovanja. Takođe, još jedna neophodna stvar jeste da isto tako što pre kontaktirate ambasadu zemlje u koju treba da idete, kako biste što pre započeli proces izdavanja boravišne dozvole i vize. Bitno je napomenuti da ovde ne postoji univerzalnost procesa, pošto svaka ambasada ima drugačiju papirološku proceduru (najbolje je ispratiti možda tu proceduru na nekim forumima koji se bave tom tematikom). Ovo sve može da potraje i do dva-tri meseca, tako da treba dobro rasporediti vreme. Nema toliko posla istovremeno da se uradi, ali s vremena na vreme oduzme koji sat slobodnog vremena.
Toliko bi bilo za sada od mene. To bi bio neki opšti postupak konkurisanja na studentsku razmenu u okviru Basileus programa, ali ovaj postupak je sličan i kod konkurisanja na ostale Erasmus Mundus programe.
Do sledećeg kuckanja svima želim prijatan dan!