RadovanOmorjan wrote:
Glavne zamerke privrednika u Srbiji su na školstvo, jer školuje kadrove koji nikom ne trebaju. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da su studenti i učenici taoci određenih katedri, pogrešnih programa koje u najvećem delu čuvaju profesori kako bi održali svoje pozicije, a ne da bi ih obrazovali za buduća vremena.
- Kao predsednik Unije tekstila, razgovarao sam sa pet dekana primenjenih akademija u nameri da im kažem da kadrovi koji dolaze do nas nisu elementarno osposobljeni za bavljenje određenim poslovima. Nažalost, tada sam shvatio da su oni taoci njihovih sujeta, profesorskih iluzija....
Vec izvesno vreme na Forumu komentarisemo profesore i odnose prof-student, a ovo sad me je nasmejalo. Ne zeleci da omalovazim potencijalno dobru nameru ovog coveka da promeni nesto u ovoj drzavi, no hajde da se zapitamo odakle mi to krecemo?! Mora da se zna ko je na vrhu piramide, dakle, oddakle voda izvire. U ovom slucaju je to Ministarstvo, cak to nije ni Dekan nekog fakulteta. Mozda se covek malo zaleteo u svojim dobrim kritickim namerama. U ovom slucaju sam na strani profesora. Svaki put mi zapara oci prazna Skupstina. Kvoruma nema ni 2 cela minuta, dovoljno da se zapocne sednica. Sta se ocekuje od svih nas, vas itd?! Opet ja o idealima... Ipak mislim da treba neko da nam da primer kako da se radi, ponasa, misli... Komunizam je tu bio i mama i tata! Za sve!
Klupko je dugo vremena zamrseno. U Srbiji postoje 32 razlicite banke. U Svajcarskoj postoje 3! TKo je rekao da nam ne treba ekonomista?!
Gde je onaj srpski Mancester o kojem smo citali i ucili u osnovnoj skoli? Bese to Leskovac? Pa, Beneton se spustio tamo dole, znaci, ima snajdera. Za koju platu rade? Za 20k dinara. Zasto? Hajde da izracunamo nesto. Po svakom zaposlenom radniku Beneton je od drzave zvanicno dobio 9k Evra (nezvanicno 15k) subvencije uz obavezu da radnika zadrzi minimum 2 godine u fabrici. Tu dolazi fenomenalni prijekat drzave Srbije zvani "prva i poslednja sansa". 200 era plate mesecno puta 12 meseci puta 2 godine... Ispadne da je drzava poklonila Benetonu oko 10.000 Evra po glavi, puta 2700 radnika... Gospodinu Knezevicu veovatno treba jos malo jeftinih politickih poena kako bi se dokopao drugara Naprednih poltrona kako bi osigurao cetvorogodisnju "direktorsku" i besplatnog frizera za zeninu pudlicu. Dokle bre vise?
Pravnici? Hmmmm... Treba ih, treba, gde ima banaka ima i lopova. Treba to sve odbraniti....
Lekar?... Gde nema posla ima svakojakog rizika i nerviranja... Treba...
Matematicari? Treba, treba... Srbin zaradi 200E mesecno a potrosi 300... Treba...
Tehnolozi?... Kome to uopste treba u ovoj pink drzavi??!!!
Iluzija je profesore da pravda nije dostizna. Juce su se oni tako ponasali, vec danas krecemo da dovodimo sve u red.
Nas najveci problem je sto su zakonodavni i izvrsni ograni pomesali svoje misije. Ko je kriv za to? Demokrate bi rekle Milosevic, Autokrate bi rekle Djindjic, a ja cu da kazem da je za to kriv ni manje ni vise nego Viseslav iz 7. veka, kao i onaj znatizeljni "pesnik" Vizantijski Porfirogenit, na cijim se pisanijama bazira poimanje Srbalja, vecitih boraca za prava...