Blic Nedelja 7. februar 2010
Pročitajte tekst na ovom linku -
Natalitet problem za čitavu planetu...Stručnjaci smatraju da su zbog niske stope rođenja ugroženi ekonomija i penzioni fondovi zemalja...
...Službenici u Ministarstvu zdravlja Južne Koreje nedavno su od nadređenih dobili savet da odu kući i prave decu. Jednom mesečno Ministarstvo zdravlja će isključivati svetla u svojoj zgradi, kako bi na taj način podstakli rast nataliteta,...
...Od evropskih zemalja, natalitet je najveći u Francuskoj, gde žene rađaju prosečno dvoje dece. Razlog tome je, kažu stručnjaci, višedecenijska politika podsticanja nataliteta koja obuhvata
jeftinu zdravstvenu negu, pristupačno i jeftino čuvanje dece, poreske olakčice i
velikodušno porodiljsko bolovanje...
(To mogu lično i da potvrdim jer imam dve sestre u Francuskoj - jedna ima dvoje a druga troje dece. Prosto da ne verujete šta sve država radi u cilju motivisanja ljudi da imaju decu. Pogledajte u "Blicu" tabelu. Mi smo odmah posle Francuske, a ne trudimo se baš previše kao država u tom smislu.)
...Nemačka, zemlja sa najnižim natalitetom u EU, sastavila je plan za
porast broja dečijih vrtića i donela zakon koji predviđa dodatne poreske olakšice za porodice....
Praksa pokazuje (a postoji i teorija o tome) da je razvijene zemlje teže da imaju nižu plodnost a nerazvijene višu. Eto zašto smo mi iza Francuske - spadamo u nerazvijene zemlje tzv. trećeg sveta.
Međutim, pojavila se nova teorija koja govori da će dalji napredak u ekonomskom razvoju, nakon nekog vremena, doprineti porastu stope nataliteta. Ne znam kada će to praksa i pokazati

Za kraj ovog pisanija, setih se "provale" na jednom od naših NN veća od pre par godina (zvanično izrečen od strane odgovornih osoba na Fakultetu ali na žalost nije ostao i pisani trag o toj izjavi). Kao jedan od razloga malog broja upisanih na naš Fakultet je bio navedan i taj što je brojnost tadašnje generacije niska, tj. da su rođeni u vreme "kriznih godina" za našu zemlju te da nam je, usled toga, tih godina natalitet bio nizak