Marduk wrote:
Sa malim zakasnjenjem, moram i ja da se ukljucim u ovu temu, posto se ti i mene tice kao nekog ko je zavrsio HI. Neko je spomenuo da studenti masovno beze sa H smera u prve dve godine. Mislim da su tu krivci sami studenti, jer se uvek uhvate onih losih da od njih traze informacije. Neko ko je obnovio godinu i dosao sa njima u grupu, naravno da ce biti pun negativne energije prema HI, kao to je katastrofa tesko, niko im ne izlazi u susret i slicno, a bez samokritike prema samom sebi. A niko se nije potrudio da nadje nekog uspesnog sa vise godine i da njega pita za savet. Takodje, koliko studenata je svesno sta je HI kad upisuje faks, koliko njih je selo i dobro proucilo cime se to bavi hemijski inzenjer i sta se od njega ocekuje u buducnosti, kad zavrsi faks? Tako da je odgovornost na "obe strane"...
OK, slazem se da je veliki deo odgovornosti na studentima, ali opet, normalno posto sam i sam student da cu braniti "nasu" stranu
. Studenti na ovaj fakultet dolaze i odlaze (za, u proseku, 10 godina kako sam cuo iz nekih izvora da je prosecno vreme studiranja na nasem fakultetu, mada bas ne verujem u to). Profesori i asistenti ostaju na fakultetu (uglavnom), i njihov je zadatak, po mom misljenju da zainteresuju, privuku i zadrze studente. Mislim da bi i to trebalo da bude u opisu radnog mesta profesora, a ne samo cisto predavanje (kod nekih profesora ni to, neki su samo placeni da daju potpise pri overavanju semestra i ocena dok asistenti za mizerne plate rade njihov posao). Tamo
Marduk kaze da se niko nije potrudio da nadje nekog uspesnog sa vise godine HI i da njega pita za savet, a nije uzeo u obzir da je takvog teze naci nego zavrsiti fakultet (figurativno govoreci). Profesori bi trebalo da su ti koji ce kroz skolovanje studenta motivisati i objasnjavati sta je to sto ga ocekuje u buducnosti. Ovako ispada da studenti uce od studenata, a profesori se drze po strani, pa ko se snadje- uspece. Na kraju jos jednom da napomenem da se slazem da je dobar deo odgovornosti i na studentima, ali moram da se zauzimam za svoje (mada ne bi trebalo da studenti i profesori budu suprotstavljene strane i da se jedni trude da poloze a drugi ne daju
)