Sama procedura prijave na neku studentsku razmenu ima nekoliko koraka.
Prvi: student mora izabrati program (Univerzitet) na koji zeli da se prijavi. Sve informacije o nacinu prijave nalaze se na zvanicnim sajtovima Univerziteta (linkovi se nalaze na prethodno navedenim sajtovima).
Drugi: prijava na program ide online, potrebna dokumentacija sa Fakulteta je jedino uverenje o polozenim ispitima prevedeno na engleski jezik. Ostale generalije (podaci o osobi, trenutni nivo studija, osobine..) se popunjavaju direktno u posebnoj aplikacionoj formi na internetu. Univerzitet domacin obicno trazi i neki sertifikat o poznavanju engleskog jezika, ili eventualno nemackog jezika (Austrija i Nemacka), potreban nivo, u najvecem broju slucajeva, B2 (visi srednji). U okviru aplikacione forme se trazi i motivaciono pismo, u kome treba da ubedite zasto ste bas vi osoba koju treba da prime na razmenu. Takodje je potrebno navesti imena najmanje 2 profesora sa Fakulteta, koji ce biti kontakt osobe i ukoliko je potrebno dati preporuku za vas.
Kada ste svoju prijavu lepo popunili i nahvalili se
, posaljete i cekate par meseci dok komisija pregleda prijave i odlucuje o kandidatima. Nikako ne bi trebalo da vas obeshrabri broj prijavljenih studenata, komisija bira studente tako da drustvo bude izmesano i vama je najbitnije da se nije prijavilo jako puno studenata iz Srbije, jer to umanjuje sanse za vas odlazak.
Ukoliko ste izabrani za odredjeni program sledi
korak 3: popunjavanje Learning Agreement-a (Ugovor o ucenju) u kojem student bira predmete koje zeli da slusa. Bitno je da to sve bude u dogovoru sa predmetnim profesorima, jer je vazno da predmeti budu isto bodovani (da nose isti broj ECTS kredita), da student ne bi imao manjak ili visak istih kad se vrati sa razmene. Dokument potpisuje Dekan Fakulteta i samo takav se smatra validnim.
Sve razmene su stipendirane, tako da student dobije oko 1000 eura mesecno za osnovne potrebe (stan i hrana) i placene putne troskove. Razmene traju 6 ili 10 meseci.
Ukoliko postoji bilo koji problem, ja sam tu da pomognem. Ako sam i ja u nedoumici, potrazicemo pomoc ljudi iz Kancelarije za Medjunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, mada na svakom Univerzitetu postoji kontakt osoba kojoj se moze poslati mail sa pitanjima.
Najbitnije je da se prate novosti na sajtovima i da se postuje prijavna procedura.
I da ne zaboravim...bilo bi dobro da ponekad neko baci pogled na moju oglasnu tablu, jer tamo okacim neke novosti!