Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 21 Jun 2024, 09:56

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 07 May 2010, 17:31 
Zanima me da li postoji određen razlog tako malog broja studenata u odseku naftno-petrohemijskog inzenjerstva? ( samo njih 5 u tekucoj godini! )

Kako izgledaju predavanja za 5 studenata?
Da li se prije pisanja prijemnog ispita treba odlučiti za određen odsek ili se to odlučuje naknadno prilikom samog upisa na fakultet?

Hvala


Top
  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 08 May 2010, 00:21 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: 07 May 2009, 10:41
Posts: 196
Pa to je posledica ne baš velike zainteresovanosti studenata za ovaj smer, tako da u startu vrlo malo njih upiše ovaj smer, a tokom vremena taj mali broj dalje opada.

Koliko sam čuo od kolega, predavanja se izvode u učionicama i kabinetima profesora, a ima i prednosti jer je mnogo fleksibilnija atmosfera da tako kažem, jer ima dosta prostora za dogovor pošto je studenata malo. Takođe, ima više vremena po studentu u pogledu angažovanja nastavnika (profesor ili asistent) oko njega, tj. nastavnik može više pažnje da posveti svakom studentu.

Naravno, postoje predmeti koje studenti ovog smera slušaju zajedno sa drugim smerovima.

Što se tiče prijemnog, čini mi se da se želje u pogledu smerova upisuju pri upisu na fakultet, mada to i nije toliko bitno jer je prva godina ista za sve, a pri upisu na drugu se možeš prebaciti na željeni smer.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 08 May 2010, 08:15 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Iako naše studijske programe ne upisuje previše studenata, takođe naših studenata NEMA na zavodu za zapošljavanje. Zbog toga mi profesori imamo problema kada nam se poslodavci jave da nekoga preporučimo za razgovor za zaposlenje i nalazimo se ponekad u nezgodnoj situaciji - posla ima a nema kandidata.
Recimo, baš sa ovog studijskog usmerenja sam imao pre par nedelja problem da preporučim nekog našeg diplomiranog studenta kome se nudio posao. Na sreću, jedan student je baš diplomirao par nedelja pre toga.
Sa druge strane imamo problema i sa inostranstvom. Dosta puta smo se našli u neprijatnoj situaciji da u tom momentu nemamo nikoga da preporučimo za Doktorske studije (tamo za Doktorske studije dobijate platu). Profesori sa prestižnih inostranih univerziteta se prosto začude jer oni nude posao a mi im kažemo da nemamo ama baš nikoga "na lageru". Da li možete da zamislite profesora iz Hjustona - SAD koji me u našem Dekanatu "belo gleda" kada mu odgovaramo da nemamo trenutno diplomiranih studenata.

Hajde, upisujte naše studijske programe, ne dovodite nas u situaciju da odbijamo poslodavce jer nema kandidata ;)

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 08 May 2010, 11:32 
Offline
User avatar

Joined: 11 Nov 2009, 16:00
Posts: 39
Jel to slucaj samo za studente sa nafte zato sto ih ima tako malo,ili generalno za sve studente sa svih smerova tehnoloskog fakulteta,da vam firme traze tehnologe a vi ih nemate dovoljno na raspolaganju?
Mozda za ovo treba posebnu temu otvoriti,zanima me kakva su iskustva studenata koji zavrse Kontrolu Kvaliteta? Da li su i oni tako trazeni?

_________________
The oath they will swear - the small shall become great, the crooked become straight, and, though blind, I will see.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 08 May 2010, 13:43 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Ja sam izneo svoja lična iskustva i iskustva nekih svojih kolega. Nije to u vezi samo ovog spomenutog smera nego i drugih. Recimo, pre oko mesec dana smo jedva našli jednog Diplomiranog studenta sa Ugljeno hidratne hrane. Poslodavac je takvog kandidata tražio. Mi već duže vreme imamo takvih i sličnih problema.

Čuli ste izjavu Damjana Tomaneka a i našeg Dekana sa skoro održanih "Otvorenih dana" Tehnološkog fakulteta (video klip se nalazi trenutno prvoj strani našeg sajta) gde su rekli da tehnologa na zavodima za zapošljavanje nema. Nadam se da će se konkretne brojke postaviti na naš sajt. Podaci o broju nezaposlenih inženjera tehnologije, pa i navedene Kontrole kvaliteta (bez obzira i ako ih nema) bi trebalo javno objaviti.

Sa druge strane, ne bi bilo loše da se nadležni sa našeg Fakulteta "rastrče" po Srbiji i da naprave kratke intervuje o tome gde sve naši bivši studenti rade i šta rade.

Pored toga, ne bi bilo loše da imamo i "Berzu rada" pa da naši Diplomirani studenti ostave svoje podatke ovde da bi ih eventualni poslodavci mogli kontaktirati.

Svi naši bivši studenti ovde na Forumu slobodno mogu da postave svoje pozitivna/negativna iskustva u vezi zapošljavanja. Sva iskustva su dobrodošla. Kao što je rečeno u prethodnom postu, možda bi za to mogli da otvorimo posebnu temu.

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 08 May 2010, 14:33 
Offline

Joined: 19 Dec 2009, 14:21
Posts: 67
Konkretan razlog zbog kog se tako malo studenata upisuje na naftno-petrohemijsko inzenjerstvo NE POSTOJI. Jednostavno, smer nije popularan kao neki drugi na nasem fakultetu. To ne bi trebalo da te brine. Kada sam ja upisivala, upisalo se nas 11. Tako da, nema pravila.

Sto se predavanja tice, kao sto je vec receno, obavljaju se bez problema, u ucionicama ili kabinetima profesora. Cak ta cinjenica da nas je malo i nije tako losa, jer imamo odlican odnos sa profesorima i asistentima. (informacija iz prve ruke ;) )

Pri upisu fakulteta student navodi tri zelje tj. tri smera na kojima bi zeleo/la da studira, a onda se, u zavisnosti od uspeha na prijemnom i u zavisnosti od zainteresovanosti ostalih studenata za zeljeni smer, studenti rangiraju po smerovima. Medjutim, ni to ne treba da te brine, jer, kao sto si vec cula, smer moze da se menja vec posle prve godine.

Praksa je pokazala da su svi koji su zeleli da upisu NPI to i uspeli! :) Sto se tice moje generacije, neki su odustali od studiranja, neki su obnovili godinu, neki su pri kraju studija, a neki su vec asistenti. Ali se ne secam da je iko ko je upisao NPI promenio smer, bar sto se moje generacije tice! Nije da se hvalim, ali... :P

Zelim ti puno srece na prijemnom ispitu! :D Samo napred!!! :arrow:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Broj studenata naftno-petrohemijskog inzenjerstva
PostPosted: 10 May 2010, 12:19 
Offline

Joined: 07 Dec 2009, 13:29
Posts: 134
Ono što je bitno da znaš Isidora je da nećeš pogrešiti ako upišeš Tehnološki fakultet u Novom Sadu, bez obzira na smer. Najbolji savet koji mogu da ti dam je da pri izboru smera pažnju pokloniš svojim afinitetima i onome čime bi želela da se baviš u budućnosti i da prema tim kriterijumima odabereš smer. Naravno, vrata našeg fakulteta su ti otvorena i slobodno dođi i raspitaj se o svemu što te interesuje i što ti može pomoći.

P.S. Lepo je što se i na ovaj način maturanti interesuju za naš fakultet i ovo je samo potvrda opravdanosti postojanja Foruma. Možda ne bi bilo loše otvoriti poseban deo na Forumu koji će biti posvećen maturantima i prijemnom ispitu!

_________________
"Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem." -- Meša Selimović


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group