Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 22 Jun 2024, 01:35

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Pisma iz Norveške
PostPosted: 15 Apr 2010, 16:31 
Offline

Joined: 21 Dec 2009, 17:26
Posts: 1
Ne brinite neću pisati čitav putopis, samo želim da prenesem deo utisaka i iskustava koje sam stekla tokom tromesečnog boravka na University of Life Science u Ås-u (Norveška).

Naravno, prvo ću da se požalim na vreme. Od tri meseca, dva i po je temperatura bila u minusu (manjem ili većem , ali u minusu) i moram vam priznati da sam se pošteno smrzla, ali sve to zato sto nisam slusala po tom pitanju iskusne Norvežane koji kažu: „NE POSTOJI HLADNO VREME, POSTOJI SAMO LOŠA ODEĆA“. E posto se gospodjica modirala onda se i smrzla :)

Glavno prevozno sredstvo su im skije i samo pričaju o skijanju i prilično su naporni kada je to u pitanju. Iako nisu naročito duhoviti i šaljivi, bila je JEDNA dobra fora. Sedeli smo u kantini za ručkom i tu su bili Norvežani i nekoliko Srba i ćaskali smo o Olimpijskim igrama u Vankuveru i onda je Olav rekao kako bismo mi bili idealan biatlon tim - Norvežani će da teraju skije a kada dođe red na pucanje onda će Srbi da nastupe. Ljudi koje sam ja upoznala imaju sasvim lepo mišljenje o nama samo misle da smo jako intenzivni (posto oni stalno nesto odmaraju i prave pauze) i u druženju, i u priči, pa čak i u radu :)

Boravak u inostranstvu mi je bio jako koristan i svakom bih preporučila da čačka i da nadje priliku (i iskoristi je) za odlazak. Čovek se vrati mnogo bogatiji (ne materijelno :( ) i što meni mnogo znači, vidi kao stvari funkcionišu u nekoj drugoj instituciji, uporedi sebe i svoju „kuću“ i usvoji one dobre stvari koje tamo vidi i primeni ih (ako mu se pruži prilika). I vrati se pun elana (evo ja jedva čekam da se bacim na pisanije i na nauku  :roll: ). Pored toga, imate mogućnost da unapredite znanje engleskog jezika i da upoznate neku novu kulturu.

Što se tiče nauke i istraživanja, više je novca u igri i samim tim je to na nekom višem nivou. Ali na stranu novac, (na to ne možemo mnogo da utičemo) ono što je na mene ostavilo utisak je sama organizacija posla, „zdrav“ sistem i činjenica da je nauka sluša potrebe industrije i rešava probleme za koje industrija nema vremena, kadra , prostora, znanja ili šta već, ali ima para da plati to istraživanje i industrija želi da je u dosluhu sa naukom i da bude u toku sa najnovijim rezultatima.

Što se tiče studiranja na pomenutom univerzitetu... U okviru master studija postoje internacionalni programi (sve je na engleskom) i lepo je videti da ima i naših studenata (uglavnom sa Poljoprivrednog fakulteta u BG) koji uz to pokazuju dosta dobre rezultate, jer dobar deo ostaje na doktorskim studijama ili dobijaju posao u struci. Da, mala digresija... Tamo svi kazu „Posao nije problem“ , ali i nakon tri meseca ja ne mogu da prihvatim da negde nalaženje posla nije problem uzimajući u obzir situaciju u našoj zemlji. Da se vratim... Master studenata nema mnogo, uglavnom desetak u grupi. Na master studijama „ne postoje knjige“, već se na predavanjima dobijaju ključne reči tj. najvažnije informacije koje omogućavaju studentima da pretražuju baze naučnih radova i tako sebi prikupe litearturu. Nije mi za pohvalu, ali ja nisam videla kako izgleda naučni rad dok nisam počela da radim. Ono što je tamo jednostavnije je polaganje ispita (retko ko ne položi) koje se svodi na praktični rad, obradu i predstavljanje rezultata i na pisanje eseja. I to pisanje eseja je dobra stvar (ako se ne svodi na copy - paste) jer se na taj način vežba pisanje i pisana komunikacija. Svi cemo mi morati jednog dana da napisemo neki izvestaj, članak, prijavu projekta i sl. i neverovatno je da se zavrsi fakultet a a da se to ne zna. Generalni utisak je da mi imamo mnogo više znanja, ali iz raznih oblasti i da to znanje ostaje neiskorišćeno. Tamo je skolovanje besplatno, ali se zato sve ostalo debelo plaća (smeštaj, hrana, prevoz (skije su najjeftinije :D ), a pušači se ne bi naročito oduševili cenama cigareta). Postoje neki vidovi stipendija koje naši studeniti imaju ali je to prilično mala svota tako da uglavno rade neke dodatne poslove (raznose novine, rade u restoranu...).

E sad... ovo se ipak svelo na ceo putopis. Nadam se da nisam bila jako naporna. Sve u svemu – HLADNO, ALI STANDARD :)

Evo i web stranice datog univerziteta, a ukoliko neko ima dodatnih pitanja ja sam rada da odgovorim (ukoliko znam odgovor)

http://www.umb.no/english/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pisma iz Norveške
PostPosted: 15 Apr 2010, 17:44 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Hvala Nevena :)

Drago mi je da si se dobro provela i uz to si "napunila baterije" za dalji rad ovde. Posebno je važno da održiš kontakte koje si uspostavila. Otićićeš ti onda tamo i kad temperatura bude "u plusu".
Pade mi na pamet da te pitam. Imaš li ti neke fotografije sa svog boravka u Norveškoj? Mogli bi smo da napravimo poseban deo za galeriju fotografija sa takvih studijskih poseta i tome slično.

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pisma iz Norveške
PostPosted: 21 Apr 2010, 19:52 
Offline
User avatar

Joined: 11 Nov 2009, 16:00
Posts: 39
Kakvi su uslovi da se master tamo radi? Jel treba neki budzasti prosek?
Koliko se placa master (ako se placa O.o , posto kazes da je studiranje besplatno,mada pretpostavljam da je to za osnovne studije )

_________________
The oath they will swear - the small shall become great, the crooked become straight, and, though blind, I will see.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pisma iz Norveške
PostPosted: 24 Apr 2010, 12:26 
Fotografija ima podosta. Ja sam raspoložena da ih priložim ali ako neće biti jedine. Tako da, kada napravite tu galeriju eto i mene sa fotkama.

Što se tiče mastera... I master studije su besplatne. Treba da se plati svega nekuh 400 kruna sto dojde oko 50 eura po semestru (to je kao kod nas upis). Konkurs za master se zavrsava u februraru i ko je primljen krece sa studijama u avgustu. Potrebno je da imas titulu BSc i da postoji odredjen predznanje tj. odslušani predmeti na osnovnim studijama, ali to zavisi od mastera za koji se konkurise. Mislim da mi sa nasim faksom pokrivamo veći deo tih master programa. Konkurs je na sajtu i tamo bude formular koji se popuni. E sad, kao sto sam vec rekla nema skolarine ali ono sto je potrebno je da se plati soba i zivot tamo (sto nije mala svota). Svi se snadju i nadju neki poslic ali definitivno postoji jedan period privikavanja (dva - tri meseca) za koji morate pripremiti novac.
Vi kada dobijete master morate od ambasade da trazite studentsku vizu. Tu je sad zezanje :( . Trebaju vam dve stvari: dokaz da ste dobili master (sto nije problem) i dokaz da na računu u Norveškoj imate odrdjenu svotu novca. Ta svota nije uopste mala (nisam sigurna koliko je tačno ali ću proveriti), ali uglavnom se to radi tako da vam neko prebaci te novce na par dana vi to njima dokažete i onda vratite pare osobi koja vam je "pozajmila".

Ako vas jos nesto zanima možete svratiti do moje kancelarije (nova zgrada 128) pa da se izdivanimo.

Pozdrav


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group