Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 23 Jul 2024, 04:23

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Još jedan radni dan
PostPosted: 18 Dec 2013, 16:50 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Ovo je prevedeni tekst (uz lični pečat) rada autora Prof. RichaRd M. Felder-a, North Carolina State University, pod nazivom "Just Another Day at the Office."?objavljenog u časopisu Chemical Engineering Education, 29(2), 102-103 (Fall 1995). Tekst je izmišljen tako da original a i prevod nemaju nikakve veze sa stvarnim ličnostima i događajima

Još jedan radni dan

Scena je sala u mitološkom odeljenju hemijsko inženjerskog departmana upravo pred sastanak. Svi pričaju .

Pera (šef odeljenja ): " U redu , hajde da počnemo , društvo , ili nikada nećemo odavde. "
(Buka polako jenjava . )

Pera : " Sada , naša prva tačka dnevnog reda poslovanja je budžet . "
Svako : (Glasno gunđanje )

Pera : " U redu , prva osoba koja se buni je naš novi inspektor za bezbednost laboratorija. " ( Svi su se ućutali. ) " Imam dobre vesti i loše vesti .Loša vest je da je 12. septembar , a već smo iscrpli naš operativni budžet do aprila .Dobra vest je da imam plan . "

Joca : " Ti ne planiraš da plaćamo za kafu? Tvoj prethodnik je to pokušao i pogledajte šta se desilo sa njim".

Pera : " Ne , ovo je još bolje od toga - slušajte. Top tema istraživanja ovih dana su biotehnologija i mikroelektronika, pa predlažem da napišemo predlog projekta genetskog inenjeringa za insekt koji proizvodi ultračiste silicijumske pločice od peska. Skontao sam da bi smo mogli da dobijemo sredstva za to od nekoliko naših prijatelja iz industrije i onda da to iskoristitimo za apliciranje kod fondova pokrajinskih, republičkih i inostranih. Miko i Lazo, kako bi bilo da napravite nacrt ovakvog predloga ... Samo budite sigurni da ćete biti oslobođeni oko 30% vašeg vremena i dobićete dovoljno da platite sekretaricu puno radno vreme . "

Mika : " Nema problema , dokle god mogu da dobijem tri meseca plaćenog u letnjem kvartalu, neka laboratorijska renoviranja , laptop ... i studenta doktoranta , naravno "

Laza : " I meni trebaju sredstva za skening elektronski mikroskop u letnjem kvartalu i dva postdiplomaca ... Oh , takođe mi je potreban novac da idem na godišnju konferenciju za EPFHID . "

Pera : " EPFHID? "

Laza : " Da ,emocionalnu podršku fizičarima u hemijsko inženjerskim departmanima ... mi delimo naša unutrašnja osećanja na Havajima ove godine, a pošto je predsednik Zlatana ... "

Zlatana : " . Predsedavajuća osoba"

Laza : " ... predsedavajuća osoba, mislio sam da bi trebalo da budem tamo . "

Pera : " Dobro . , Sve dok se ne naplaćuje previše od projektata OK , tako da bi ti i Mika mogli ... "

Dragan : " Čekaj malo - ne možete da dobijete dobru cenu za istraživanje ove godine a da ne uključite i polimere. "

Pera : " BOKTEMAZO, u pravu si ... Ok , onda o genetski modifikovanoj bubi da proizvede ultračisti silicijum iz kombinovane sirovine peska i polipropilena ... "

Srećko : " Neka bude to rastopljeni pesak i polipropilen, tako da možemo dobiti neku dobru nenjutnovsku reologiju tamo . "

Pera : " Dobro ... što se budžeta tiće , ne zaboravite da ... "

Dragan : " ... stavi u letnjem kvartalu i HPLC za mene , a takođe treba oko tri postdiplomaca ... "

Srećko : " I ja trebam novi reometar i stvarno dobar par sigurnosnih cipela , četiri diplomirana studenta da urade neka premeštanja teške opreme, i radnu stanicu sa 287 TB hard diskom i puno radno vreme kompjuterskog servisera ... "

Zlatana : " Osobe za servisiranje "

Srećko : " ...puno radno vreme osobe za servisiranje, da ga održava . "

Pera : " Nema problema. Dobro , Laza i Mika i Dragan i Srećko sad na posao i ... "

Dimitrije: " Hajde budimo ozbiljni - Ti ćeš pokušati da dobiješ toliki novac za projekat koji ne uključuje zaštitu okoline ? "

Pera : " BRAVOMAJSTORE - kako sam mogao da zaboravim na to - a sad Mika , Laza , Dragan , Srećko , Dimitrije će dizajnirati bubu za proizvodnju silicijuma iz rastopljenog peska i reciklirane plastike skupljene posle Prvomajskog uranka. Ne znam, ovo može da bude malo preozbiljno...

Dimitrije: " Ma, prosto ko pasulj ... sve što mi treba je malo finansijske podrške iz letnjeg kvartala, novac da prisustvujem godišnjoj konferenciji o Veoma Važnim Stvarima Okoliša u Akapulku sledeće godine, i pet postdiplomaca ... neko mora da lopata sav taj pesak . "

Goran : " Samo časak - Ja sam takođe radio u oblasti istraživanja životne sredine , i imam iskustvo da uvalim to industriji ... jednom smo ja i mojih šest studenata fascinirali prijatelje iz industrije. Garantujem da će duboko da posegnu u džepove za svojim novčanicima . "

Nenad : "Izvinite me , ništa od ovoga neće raditi , osim ako to uradite na kriogenskim temperaturama , polje za koje sam najkompetentniji od svih prisutnih ovde... osim toga, ja imam mnogo šire iskustvo kao čovek u proizvodnji ... "

Zlatana : ( Glasno pročišćava grlo )

Nenad : " Izvinite , kao osoba u proizvodnji - veće iskustvo od Gorana, pored toga njegov lalinski akcenat zvuči mnogo manje inteligentno . "

Goran : " O, da - pa možeš misliti ako smo pričali o kriogenoj proizvodnji pirea i sosova, tvoje veće iskustvo će vredeti nešto , ali imamo posla sa polimerizacijom ovde i ti nemaš pojma ... "

Pera : "BUDIBOKSNAMA - hajde prekinite više? Ukoliko ne budemo ozbiljni u vezi ovoga mi nikad ... ! "

Predrag : " Hej - šta sam ja ovde, ovca za potkurusivanje, ja takođe radim istraživanje životne sredine ... osim , ako ne razmotrite homogene katalitičke efekte nečistocća u pesku sa plaže i plastičnih stvari koje ćete ... "

Joca : " Nema šanse , Predraže - ako neko treba da radi katalizu na ovom projektu to smo ja i sedam studenata koje trebujem, za ovaj projekat treba neko ko zna kako se to radi sa površinski aktivnim supstancama, a takođe neko sa izuzetnim diplomatskim veštinama da to proda Ministarstvima i strancima, a to je samo tako što ja .. "

Pavle : " Nemoj da me zasmejavaš, Joco - Ja sam pravi naučnik ovde za površinski aktivne supstance. Daj mi osam studenata da bacimo neke površinski aktivne supstance u lonac i mogu dobiti sredstva iz raznih fondova pa čak i od tvoje babe... "

Joca : " Ja ne mislim tako, moja baba zna više o površinski aktivnim supstancama od tebe, i ne samo to ... "

Zlatana : " Devet diplomiranih studenata i lični super računar Krej da razvije ASPEN simulaciju procesa i ekskluzivna prava na našeg najboljeg diplomiranog studenta hakera i mene kao nosioca projekta ... "

Svi : ( u glas ) " Osobu koja nosi projekat ! "

Zlatana : " ... kao osobu koja nosi projekat , ili ja odoh odavde ! "

Srđan : " Slušajte , vi svi zaboravljate da smo i obrazovna institucija , ne samo fabrika za istraživanje . "

Marko : . " On je u pravu - moramo da studente uključimo. Znam kako ćemo - uzmemo deset postdiplomaca da postave celu stvar u opitnoj laboratoriji, onda kažemo da treba da izvršimo ažuriranje laboratorije relevantno za hemijski inženjering u 21. veku , a onda idemo našim prijateljima u industriji i ... "

Branko : " Bolje bi bilo da koristite dodiplomske studente - proletos su svi novi studente pristali da rade za mene kada sam ih regrutovao . "

Svi : ( Opšti metež )

Pera : " MAJKOMOJA , DOSTABRE , hajde da vidimo šta imamo ovde - proverite da li sam u pravu. Predlažemo da razvijemo laboratorijske eksperimente na osnovnim studijama na formulisanju ASPEN simulacije homogenih i heterogenih katalitičkih nečistoća pri kriogenim efekatima za proizvodnju ultračistog silicijuma iz rastopljenog peska i plastičnog otpada ... "

Dimitrije : " . i njegove ekološke implikacije "

Pera : " . i njegove ekološke implikacije. Da li to sada svakome odgovara ? "

Svi : ( " Naravno , super , zvuči mi dobro ", itd )

Joca : " I dalje ne mislim da je to dovoljno naučno - takvi će predlozi da stignu od pola departmana u zemlji . "

Pera : " Iskoristimo naše šanse, sve što je ostalo je da se napiše predlog projekta. Imamo kratak rok za to. Pretpostavljam da Goran i Nenad sa svim tim industrijskim iskustvom treba da budu u stanju da ... "

Goran : " Rado, Pera , ja bih , ali ja sam u Komitetu za rasporede konferencijskih sala. Ove godine imam toliko toga da uradim. Ja stvarno ne mislim da mogu da nađem vremena . "

Nenad : " I ja predsedavam Komitetu za čićenje i snabdevanje mašinama za kafu imam oko toga mnogo više da uradim nego Goran ... ja stvarno mislim da Mika i Laza treba da to urade , osnova projekta su njihove specijalnosti . "

Pera : " U redu , to izgleda razumno ... "

Mika : . " Samo trenutak , Pero - Rado bih to uradio , ali imam stari odmor od prošle godine koji moram da iskoristim i biću daleko od moje kancelarije na tri nedelje i niko neće imati pojma kako da me nađe. Ja sam spreman da pustim Lazu da me pokriva po tom pitanju. "

Laza : " Hvala ti Miko ... uhhh , Pero , normalno ja bih skočio na posao sa zadovoljstvom , ali na žalost ja takođe ću biti nedostupan. To je stvar nas fizičara - ti to ne bi razumeo . . "

Pera : " . Hmmm Pa, kako bi bilo onda ... "

Svi : ( Pronalaze izgovore . )

Pera , sa gnušanjem : " ZEMLJOOTVORISE, ja ne verujem sa ove svoje uši. Ćurličete kao ćurani, pardon - i ćurke. Neko mora da napiše ovaj predlog , inače ćemo morati da se vratimo na sam početak... ".

Oliver : " Čekajte - Imam ideju. Dodeliću to studentima prve godine kao prve godine diplomiranih studenata u okviru njihovg seminarskog rada . . "

Pera : " Prodato - samo uradi to do srede. Dobro , kasno je sad , pa ćemo odložiti raspravu o narednoj godini fakulteta u Parizu koji ćemo provest sa našim prijateljima iz industrije kao sponzorima. Sastanak završen . . . " ( Svi ustaju i izlaze sa scene. )

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group