Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 20 Jun 2024, 23:12

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Excel - kula od karata
PostPosted: 27 Oct 2013, 10:08 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Više puta sam lično naleteo na probleme gde su se "ozbilnji" proračuni obavljali u MS Excel-u. Korišćenje Excel-a je dovodilo do "otkačenih" rezultata koji su se veoma olako prihvatali. Excel je , bez sumnje, moćna računska mašina koju može svako da koristi - tu je i najveća opasnost korištenja Excel-a. Jednom prilikom mi se desilo da smo bili prinuđeni da koristimo Excel tabele koju je napravila druga osoba. Kako je posao bio uslovljen rokovima, više nas je ispunjavalo te tabele i nastajao je haos. Mi smo se dopingovali bensedinima a osoba koja je bila autor te tabele ja na kraju završila na urgentnom jer se sve raspadalo kao kula od karata. Na žalost, te iste Excel tabele se i dalje koriste.

Neminovno se sa većim brojem ogromnih povezanih tabela, izgubi bilo kakva mogućnost kontrole čitavog procesa. Svako može sasvim slučajno da nešto promeni i da se greške skoro nikako ne mogu otkriti a skoro nemoguće ni reprodukovati. Pored toga, ako neko hoće nešto da "naštimuje" to se može uraditi a da niko i ne primeti.

Evo nekih primera gde je banka izgubila velike pare, državne institucije donele pogrešne odluke, pogrešno prepisan lek za rak. Ovo se dešavalo "zahvaljujući" korištenju Excel tabela.

Šta je rešenje? Rešenje je ne koristiti Excel za ozbilnije proračune, što ne verujem da će se uskoro desiti. Nisam pobornik "teorije zavere", ali svima poznata činjenica je i apsolutno odbijanja Microsoft-a da postojeće greške u Excelu otkloni (za koje se zna godinama), i da se pri tome to apsolutno ignoriše od strane čitavog sveta. Nastaviće se serviranje fabrikovanih rezultata u svim sferama ljudskog delovanja, "fejkovani" rezultati kvazinaučnih istraživanja jer ne postoji volja niti procedura da se svi ovi rezultati reprodukuju. Excel je izgleda veoma pogodan i u skladu sa celokupnom filozofijom sveta:"MI smo veoma principijelni jer imamo naše principe, ali ako vam se ne sviđaju - lako ćemo ih promeniti".

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group