Postovani profesore Omorjan,
Ne mogu da se otmem utisku da je nezainteresovanost profesora jedan on najdominantnijih problema sa kojima se studenti susrecu. To se moze zakljuciti i po njihovoj prisutnosti na ovom Forumu. Ne zeleci da prebacujem niti da bilo koga uzdizem, ali Vi ste jedini koji je pokazao interesovanje da nesto sazana o odnosu student-profesor,od dana mog prikljucenja ovom forumu. Prebih rekao da je to deo vase licnosti, nego mozda posledica neke obaveze koju imate na fakultetu, sto je za pohvalu.
Ovako... Profesor je Bice koje je svojim trudom i zalaganjem zasluzilo da uziva postovanje, ugled u drustvu,da znanje koje je stekao prenosi drugim Bicima koji zele da unaprede svoje znanje. Vi ste smernica, vi pokazujete put, a na studentima je da taj put svojim radom izgrade (joj, Mrkonjic-putari
). Vi ste takodje motivatori, uzori, vas gledaju sa velikim postovanjem. Studenti kojima mozda nije toliko bitan Ugled, zele da "nauce za Vasu platu" kojom bi mogli da grade svoju porodicu u ovom nemirnom drustvu. Za one od karijere, vi ste tu da sudenti ne ponavljaju vase greske, da se nametu svojim znanjem iz klupe koje nije dospelo u mozak iskljucivo iz tumacenja zakona i postulata prirodnih nauka. Svaka Vasa rec se daleko cuje i Vi te, na neki nacin, savetnici mladjih generacija koji zele da unaprede svet u kojem zive.
Postavljam pitanje:
Da li se na osnovu ovoga moze naslutiti dokle doseze Vasa odgovornost?!Vezano za primer... Zar ne mislite da je jednako vazno da studenti za cije ste postupke delom i vi odgovorni, sutra ne naprave gresku koja ce kostati nekolko ljudskih zivota?! Kako ce sutra da se ponasa taj isti student koji je cuo da ne moze da dobije 10? Zelim da verujem da je ovakav metod samo los nacin da se student motivise da radi kako bi dobio tu ocenu. Odgovornost profesora je nemala, iako mozda vise ne radi u industriji. U danasnje vreme ljudi paznju poklanjaju sebi i krugu od 1m oko sebe. Ne znam da li smo svi mi Darvinisti ili pristalice kvantne teorije o funkcionisanju svih zivih bica, no, hajde samo da pomenem jednu stvar: Vodimo racuna da svojom poremecenom frekvencijom ne poremetimo funkcionisanje Bica oko nas, a znate kako se talasi prostiru i na koji nacin mogu da uticu na oscilovanje...
Od svih nas sve zavisi!RadovanOmorjan wrote:
Mislim da je u ovom civilizacijskom trenutku, velika iluzija (slučajna ili namerna) posmatranje Fakulteta i Univerziteta kao "akademske sredine" gde se sve može regulisati moralnim i etičkim načelima kao i da se poštenje podrazumeva.
Poslednjih godina se u nasem skolstvu pojavio jedan sindrom koji sam slobodan da krstim kao "
KomuKapi". Znate ono kada imate bogatog tatu koji je kao pristalica
SK uspeo da vam obezbedi za zivot, a sada vam je sve bolje od nesretnog masin-bravara, toboz, apdejtovani ste do te mere da ste zaboravili onaj bazni bit koji vas je stvorio... S tim u vezi, mozda je prestrogo i neumesno ovo sto cu reci, ali muka mi je od poltrona i neobuzdanih "dodjosa"(u smislu apdejta), koji danas prosipaju pamet na mestu gde ne bi trebalo da budu visi od svoje telesne visine. Postavlja se pitanje, zasto pojedini profesori toliko zastupaju sve ono sto Bolonja nosi sa sobom, a sami su do svojih akademskih zvanja dosli u
KOMUNISTICKO ili
POSTKOMUNISTICKO vreme, kada je jos uvek studiranje kostalo samo slobodnog vemena??!! Odakle sada nerazumevanje za harac na budzete studenata i njihovih roditelja! Ruzno je, ne samo neodgovorno, da se zbog sake dinara pojedinci bune i neprihvataju nove ideje. Sve je to zato sto su, nazalost, izgubili nit koja ih cini ljudima za sve ljude(studente). Da ne sirim temu dalje....
Da se razumemo, daleko od toga da su profesori jedini krivci, kao sto rekoste, svi mi gresimo. Posebna je prica koliko studenti grese u svom ophodjenju, ne prema profesorima, vec prema sami sebi. Stvar je da sve dolazi iz kuce, pa jos ako i van kuce ima malo prilike da se nesto popravi, onda su oni ljudski zivoti debelo ugrozeni. Savest??! Sta je to sad? Hajde da je vratimo, kolektivno!?
Ponasanje studenata koje nije u skladu sa nekim principima, daje mogucnost profesorima da i oni budu takvi. Sve je uzrocno-posledicno. Ako bi smo se vodili onom starom, da kuca nije tesna ako celjad nisu besna, mozda za sve nas i ima nade. Zapravo, siguran sam da za nas ima nade!!!
Za kraj... Unapredimo drustvo i svet oko sebe, ali setite se da kad ledja zabole, kasno je okrenuti glavu. Ako zelimo da se nasa deca sutra s vremena na vreme okrenu i pogledaju na nas i nasa dela, ne dopustimo da se svojim nepromisljenim postupcima odreknemo te privilegije!!