RadovanOmorjan wrote:
milanbergh wrote:
"Ниска пролазност увек говори о корупцији, јер ако неки професор обара 90 одсто генерације – онда то говори да нешто није у реду са тим професором."
Slažem se sa tezom. Profesor (čiji je zapravo posao da prenosi znanje i podstiče studente na rad) koji dozvoli da 90% njegovih studenata padne njegov ispit treba da promeni profesiju jer mu ta očigledno ne ide od ruke.
Evo jednog komentara na linku Blica (možete ga naći)
Ph.D.ec.miodrag bjelic,new york | 22/06/2011 08:22Ovde u USA sam predavao ekonomiju , statistiku, ekonometriju na :
--Brooklyn college, CUNY
--Queens Coll---CUNY
--New Jersey Institute of Technology
--College of Insurance
--Mercy College
Ne znam tacno koliko stotina studenata sam imao ali znam tacno da sam oborio 2 [dva studenta}u toku 10 tak godina tog rada , koji nisu trazili make up exam {popravni} . Svi koji padnu traze makeup vec za nedelju dana i taman da i nesto naskrabaju , ja moram da ih pustim i to uz ocenu "C" a ne "D" koja se smatra ponizavajucom .
Studenti placaju visoke skolarine i bilo koji College/Univ ne zeli da izgubi studenta i njegov novac za naradnu godinu -- a znanje ...ma, ko te pita, daj pare !!!!!
A evo nastavka na tu temu, opet u Blicu -
Profesor-terao-studente-da-kupe-njegovu-knjigu-dva-puta.
Ovo je poslednji pasus u spomenutom tekstu:
- To svakako nije dozvoljeno i zato dekani treba da intervenišu - kaže rektor Kovačević. On, takođe, izričito dodaje da će se u narednom periodu analizirati prolaznost po fakultetima i dodaje da fakulteti gube budžetska mesta i novac ukoliko je prolaznost mala. Ma naguraćemo mi tih 20% visokoobrazovanih u Srbiji (sa sadašnjih 7%) za par godina - milom ili silom - da bi smo mogli da se priključimo "razvijenom svetu".
Us sve dužno poštovanje citiranom profesoru iz Blicovih komentara, nijedan od navedenih univerziteta nije čak ni u prvih 100 u Americi. Uvek je bilo i biće raznih kojekakvih nazovi fakulteta i univerziteta (pogotovo u SAD, ali bogami i kod nas) čiji profesori ne smeju da obaraju studente koji su platili školarinu, ali dok god su te obrazovne ustanove takve - one i neće biti cenjene. Ali to je opet drugi ekstrem. Nešto baš nisam ubeđen da na jednom Harvardu, Jejlu, Stanfordu ili Kornelu postoji profesor koji obori 90% studenata na predmetu. "Težina" fakulteta nije u direktnoj korelaciji sa kvalitetom i količinom stečenog znanja tj. sa osposobljenošću studenata da rade posao za koji se školuju, a to pogotovo važi za domaće univerzitete, nažalost.