Forum Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

It is currently 22 Jun 2024, 20:44

All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Šta se krije u imenu?
PostPosted: 18 Dec 2013, 12:49 
Offline
User avatar

Joined: 25 Nov 2009, 13:07
Posts: 610
Ovo je prevedeni tekst (uz lični pečat) rada autora Prof. RichaRd M. Felder-a, North Carolina State University, pod nazivom "Random Thoughts . . .WHAT’S IN A NAME?" objavljenog u časopisu Chemical Engineering Education, 40(3), 281-282 (2006). Tekst je izmišljen tako da original a i prevod nemaju nikakve veze sa stvarnim ličnostima i događajima

ŠTA SE KRIJE U IMENU

Jednom mesečno se saziva sastanak Departmana za hemijsko inženjerstvo. Diskusija prisutnih je u punom zamahu. Proveli su uobičajenih pola sata razmatrajući najnoviju katastrofalnu situaciju oko budžetskog deficita i mera Vlade, kao i hitnu potrebu da se aplicira za više stranih projekata, nekako namakne više donacija i dovuče više doktoranata stipendiranih od Ministarstva, i onda su prešli na diskusiju oko predstojeće akreditacije i posete akreditacione komisije iz ABET-a. Produžena diskusija je nastala oko toga da li je uopšte potrebno studentima predavati Gibs - Duhemovu jednačinu u smislu njihove pripreme da budu etički i profesionalno odgovorni u njihovom celoživotnom učenju sa ciljem da razumeju savremene probleme i mogu da rade u multidisciplinarnim timovima u rešavanju globalnih i društvenih problema. Diskusija je završena bez zaključka. Jastreb, šef Departmana, je preneo poruku šefa iz odeljenja tehničara da ukoliko profesori ne budu počistili za sobom nered po kancelarijama koji ostavljaju za sobom, tada će profesori biti prinuđeni da sami sebi kuvaju kafu. Posle kratke panike zbog toga, sastanak se okrenuo na “nove radna zadatke”, a kritično pitanje koje tišti svakog pojedinca je dovedeno u prvi plan.

Jastreb:
" U redu , narode , hajde da čujemo Divnin predlog da promenimo naše ime u Departman za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo. Divna , želiš li da kažeš nešto o tome ? "
Divna:
" Hvala . Svi znaju da je Biotehnologija budućnost, a oni koji to najbolje znaju su studenti. Imamo veliki pritisak brucoša koji hoće da se bave biotehnologijom, sve više diplomiranih studenata i doktoranata i svi oni žele da rade za fakultet u oblati bioistraživanja. Večina hemijsko inženjerskih departmana su već stavili “bio-nešto” u svojim imenima i ako mi to ne budemo uradili bićemo na velikom gubitku"
Jastreb:
"Ovo za mene ima smisla. U redu, ako niko drugi nema nešto da kaže, hajde da glasamo o tome . Svi koji su za to da naš departman dobije ime Departman za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo, neka ... "
Lepa:
"Stani, Jastrebe. Ako ste upravo rekli Biomolekularno inženjerstvo, ljudi će misliti da smo samo za DNK i sve te stvari oko toga, a to je prevaziđeno. Krasna i ja radimo dosta na Biokatalizi i Bioseparacijama, koje su mnogo više seksi nego sav taj genetski materijal, ali studenti neće znati da mi radimo i te stvari ovde, osim ako mi to eksplicitno i ne naglasimo .
Jastreb:
“Znači mislite ...”
Krasna:
“Tako je, neka bude Departman za hemijsko, biokatalitičko i separaciono inženjerstvo”
Lepa:
“Čekaj malo, geni su mnogo više seksi nego enzimi i hromatografija, i pored toga mi smo namakli duplo više projekata od vas.”
Lepa:
“Ma nemoj, a koj je više nagrada za najbolje mlade naučne radnike dobio i pored toga...!
Jastreb:
“Dobro, dobro...smirite strasti. Znate šta, napravićemo veću šatru i zvaćemo se Departman za hemijsko, biomolekularno, biokatalitičko i bioseparaciono inženjerstvo. Šta kažete?
Lepa:
Neka bude - biokatalitičko, biomolekularno, bioseparaciono, hemijsko. Po azbučnom redu”
Divna:
“Ovo je najgluplja stvar koju sam ikad čula...
Jastreb:
“Hajde da glasamo, ko je za ovaj predlog...”
Živka:
“Stanite malo. Šta sam ja ovde - pileći mozak? Pa jer znate da ja nosim projekat vredan 3 miliona evra u oblasti veštačkih ljudskih organa sa masom istravača pripravnika....
Lepa:
“Možete li verovati da se neko ko se bavi veštačkim organima ima pileći mozak?”
Živka - streljajuči očima Lepu nastavlja
“...masom istraživača i dva postdoktoranta, a šta je sa našom saradnjom i ugovorom sa bolnicom “Aleksa gradnja”? Biomedicinsko inženjerstvo je isto tako bitno kao i ostali “bio” ovde...pored toga mi lečimo ljude i spašavamo živote - neka mi neko kaže da to nije najseksi od svega ostalog”
Jastreb:
Dobro, dobro ...ne možemo ovo da izbegnemo, pa neka bude biokatalitičko, biomolekularno, bioseparaciono, hemijsko i biomedicinsko inženjerstvo
Lepa:
“Kašljuc, kašljuc...”
Jastreb:
“Dobro de,...biokatalitičko, biomedicinsko, biomolekularno, bioseparaciono i hemijsko inženjeristvo ....
Neda:
“Vidite, ako hoćete da govorite o seksi stvarima, ne možete ni u snu izostaviti nanotehnologiju - to je najaktuelnije polje u nauci...morate staviti i “nano” u vašem predlogu, nafatiraćemo se love a studente ćemo usisati kao usisvačem.
Jastreb:
“Ah da,...kontam. Pretpostavljam da ako nemamo “nano” nismo u okviru globalne strategije razvoja nauke. Znači - biokatalitičko, biomedicinsko, biomolekularno, bioseparaciono, hemijsko i nanotehnološko inženjeristvo.
Neda:
Moja mama kaže da najmanje stvari idu prvo a šta je manje od deset na minus deveti metara, pa prema tome bi trebalo Departman za nanotehnološko...
Jastreb:
“Ma bilo je dosta - ne igraj se sa sudbinom!. Znači oni koji su za...
Dunja:
“Hej Jastrebe, zar si zaboravio Majčicu Zemlju?
Jastreb:
“Molim?”
Dunja:
“Spašavanje života može biti važno , ali ništa nije važnije od očuvanja planete, Inženjerstvo zaštite životne sredine je veoma bitno i ako ovaj Departman ne bude posvećen tome i šta bi moglo biti...
Jastreb:
Da, da.. šta bi moglo biti više seksi od spašavanja Majčice Zemlja?
Dunja:
“Uze mi reč iz usta...”
Jastreb:
“Dobro društvo, znači - biokatalitičko, biomedicinsko, biomolekularno, bioseparaciono, hemijsko, nanotehnološko i inženjerstvo zaštite životne sredine”
Divna:
“Znate, mislim da je ovo malo nakardno ime”
Jastreb:
“Zašto? Nisam primetio. Da ne misliš da izbacimo biomolekularno i rešimo problem?
Divna:
“Ma nee..., ne možemo se odreći nebrojenih studenata koji će na to da se zalepe. Mislila sam, pa ipak se ovde niko ne bavi onim što možete nazvati hemijsko inženjerstvo, zar ne?
Dunja:
“Pa ona je u pravu..., pa skoro smo izbacili poslednje uređaje iz opitne hale za tehnološke operacije da napravimo mesta za Nedin skening elektronski mikroskop i Živkin uređaj za simulaciju kateterizacije srca”
Živka:
“Pored toga, izgleda da studenti nemaju više koristi od hemijskog inženjerstva”
Lepa:
“Tako je, najnovija istraživanja svrstavaju hemijsko inženjerstvo i svinjogojstvo na 274 mesto traženih zanimanja”
Jastreb:
"Dobro, ko je za Departman za biokatalitičko, biomedicinsko, biomolekularno, bioseparaciono, nanotehnološko i inženjerstvo zaštite životne sredine....
Svi:
ZA
Jastreb:
Svi su za. Eto i to smo rešili. Odmah ću reći Sneži da promeni naš memorandum sa novim imenom Departmana”
Lepa:
“Čekaj Jastrebe, pa da nam neći biti frka zbog ovoga oko akreditacije kod ABET-a. Može da se desi da ne prođemo akreditaciju i izgubimo licencu za rad.”
Jastreb:
“Ma jok. Dok god mi ovde svugde možemo da uheftamo Gibs-Duhemovu jednačinu, mi smo na konju”

_________________
Nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Sizifu su rekli kad je stigao na vrh brda:"Nije to taj kamen!"


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group